Bo i Jarlaberg

Mitt Jarlaberg

När jag tar mina promenader genom Jarlaberg känner jag som oftast en stor  tacksamhet – när jag blickar tillbaka på mitt snart 94-åriga liv. Att ha blivit född i det här århundradet – då så mycket har utvecklats inom kunskapens alla områden och i en tid då levnadsstandarden gjort livet så mycket lättare att leva

– kan inte nog värderas.

Att dessutom ha fötts i ett land som Sverige – där medborgarana har stor frihet att tänka och tycka som de vill och där samhället känner ansvar för sina svagaste. Visst är det som att ha dragit en vinstlott, när man betraktar hur det ser ut på många andra platser på jorden.

Nu har det gått 22 år sedan jag flyttade till Jarlaberg. Tidigare hade jag och min fru bott i Segeltorp med våra fem barn i 43 år. Där fanns också en härlig natur med stora skogar och fina skogssjöar. Här i Jarlaberg har vi närhet till samma fina skärgårdsmiljö som finns på Djurgården. I Nyckelviken har vi det vackra gula 1700-talsslottet, som ligger där i grönskan som ett juvelsmycke. Något som verkligen gläder både unga och gamla är det traditionellt drivna jordbruket med sina många djur men också med dofterna från höhässjorna vid midsommartid. Redan på 60-talet for hela vår familj till Nyckelvikens traditionsenliga midsommarfest – det kändes så äkta på något sätt.

Nu ligger köpcentra helt nära Jarlaberg och Stockholms hela kulturutbud finns bara en 15-minutersresa därifrån. På senare år har hela Djurgården öppnats upp för oss via Sjövägenfärjan. På 3 minuter är man där och har då närmare än stockholmarna till Thielska galleriet, Waldemarsudde, Liljevalds konsthall, Skansen, Gröna Lund, Tekniska museet, Etnografiska museet och hela den underbara djurgårdsnaturen.

En lockande promenad är också gå ned till Nacka Strand via trapporna och Bergbanan. Roligt är att sitta utanför restaurant J och se på båttrafiken och sedan se alla som fiskar nere vid kajen. Trevligt är att promenera på bryggorna som leder in i Svindersviken, som snart kommer att korsas av den nya bron mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum.

I Jarlaberg har vi en egen restaurant med fina pizzor men också många andra goda rätter. Vi har också en livsmedelsbutik som underlättar för alla som inte kan eller vill handla i de större butikerna en bit bort.

Jarlabergshusen har en intressant arkitektur med stor variation på lägenheternas utformning och med vacker färgsättning av fasaderna. Många tycker att det liknar en spansk stad när den ligger i solnedgångens sken. Fastigheterna är mycket välskötta och ger ett vårdat intryck – så visst är det angenämt att bo här.

Jag hade nöjet häromveckan att få åka hem från Uppsala i Cilla Jahns bil. Vi kom då att diskutera Jarlabergs nybyggnadsepok. Hon var nämligen ansvarig för att Jarlaberg fick all sin fina konst installerad. På den tiden avsattes nämligen 1 % av byggnadskostnaden för utsmyckning av husen. Cilla ordnade också så att vi fick Carl Milles fontän ”Gud Fader på himmelsbågen” installerad nere vi Nacka Strand.

Jag berättade å min sida för henne att just i år är det 25 år sedan Jarlaberg invigdes – och att det kommer att bli en sjuhundrades 25-årsfest. – Så trevligt, sa Cilla. – Jarlaberg var faktiskt mitt första konstjobb.

En liten trevlig samlingsplats i Norra Jarlaberg är soprummet – ja ni läste faktiskt rätt. Där är öppet varje måndag efter kl. 19,00. På plats sitter ett härligt gäng med Henry och Leif i spetsen som perfekt ordnar upp materialåtervinningen. Platsen är upplyst som en fyrbåk i vinternatten och den humoristiska stämning som frivilligpersonalen sprider gör att människor kommer dit – som till ett slags Samling vid pumpen. Det här är bara ett exempel på den trevliga stämning som råder mellan oss som bor här.

Men inte att förglömma – Vi har vår egen Kultur- och vänförening i Jarlaberg som går under namnet Goda Grannar. Där träffas Jarlabergsborna – i stort en gång i månaden – dricker kaffe – hör någon berätta något intressant eller sjunga eller spela något vackert. Här hörs både poesi och prosa. Ibland berättas också en rolig historia – och visst är det härligt att få träna skrattmusklerna mellan varven. Ibland bjuder Goda Grannar med sina medlemmar på en intressant utflykt.

Jag brukar alltid ta god tid på mig när jag går ned till bussen – oftast träffar man någon som hälsar och vill byta några vänliga ord. Det är med andra ord en härlig plats att bo på.

Berthel Nordström